Tänä sateisena sunnuntaina havainnoin Utran saarille tasaiseen tahtiin vaeltavia ihmisiä kassit kolisten (nykyisin kassit eivät enää kilise). 

Saarelta rannan suuntaan havainnoin Utran Uittotuvan.

”Utran Uittotuvan juuret ovat vuodessa 1886. Silloin perustettiin Pieliself Flötninsatiobolag –niminen uittoyhdistys, josta monien vaiheiden ja nimenmuutosten kautta tuli Pohjois-Karjalan uittoyhdistys. Yhdistysten tarkoituksena oli hoitaa kaikkien Pohjois-Karjalan vesistöjen varsilla olevien sahojen tukkien uitto sahapaikoille. Puun kuljetus vesitse kasvoi ja luonnollisesti laivojen määrä lisääntyi. Syntyi tarve huoltaa ja korjata koneet ja laitteet uittoreittien varrella.

Vuonna 1912 Utran rannalle rakennettiin konepaja ja rautavarasto, jossa oli tarkoitus korjata kaikki yhdistykseen kuuluvien laivojen ja muiden koneiden koneet ja laitteet. Maaliskuun 16. päivänä 1945 konepajalla syttyi tulipalo, joka poltti konepajan ja rautavaraston kokonaan. Koska konepaja oli erittäin tärkeä uittoyhdistykselle, aloitettiin uuden rakennuksen suunnittelutyöt välittömästi. Uusi sementtitiilestä valmistunut konepaja valmistui vuonna 1946.

Uittoyhdistyksen konepajan työmäärät vähenivät ja vuonna 2002 yhdistys vuokrasi hallista noin 100 neliön tilan taidetakomo Tulikiilalle. Konepaja jatkoi toimintaa rakennuksen toisessa päässä.

Vuonna 2003 Yrjö Laakkonen osti Utran konepajan ja muutti pajan Utran Tuvaksi, josta tuli nykyaikainen kokoustiloja ja ravintolapalveluja tarjoava keskus.

Nykyään pajarakennus ja pihapiirin muut rakennukset ovat viimeistä "tukkia" myöten uusittu upeaksi kokous- ja juhlakeskukseksi, Utran Uittotuvaksi. Konepajarakennus sisätiloineen ja kaksi sen viereistä varastorakennusta sekä miljöö on suojeltu asemakaavassa.”

Kommentit

Suositut tekstit