Jättipalsamia haavoihin

Aamun odottelin talohuoltoa korjaamaan tippuvaa keittiön hanaa, mutta eipä ketään ilmaantunut sovittuun aikaan mennessä, joten lähdin kävelylle. Sadettahan tässä on pidelty jo liiankin pitkään sisätiloissa.
Kuhasalossa on aina viehättävää ja nyt kun meillä on ylisoutajan siltakin kävelijöille, on paikka ihan vieressä ulkoilijoille. 


Kuhasalon Kalmoniemessä (joka on saanut nimensä läheiseen ortodoksiseen erämaaluostariin liittyneen kalmiston mukaan), on aallonmurtaja jossa voi tuulettaa ajatuksiaan juuri tällaisella sopivan tuulisella säällä.




Paluumatkalla haikailija sai päähänsä jotain…




Jättipalsami on kotoisin Himalajan vuoristoalueilta. Kasvi tuotiin Suomeen ensimmäisen kerran 1800-luvun lopulla. Vuosien varrella jättipalsamia on tuotu puutarhakasviksi monesta eri maasta ja nykyään sitä tapaa laajalti luonnossa.

Jättipalsami voi muodostaa laajoja yhden lajin kasvustoja, jotka vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta. Isoilla, hyönteisiä houkuttelevillä kukillaan se kilpailee pölyttäjistä alkuperäisen kasvillisuuden kanssa.

Euroopan komission rahoittaman DAISIE-tietokannan mukaan jättipalsami kuuluu Euroopan 100 pahimman vieraslajin joukkoon.



Köyhältä puuttuu paljon, ahneelta kaikki.

 - Syrus

Kommentit

Suositut tekstit