E10

Pientä tuntumaa kaukovaellusreitteihin tuli kolmipäiväisellä Ruokolahden retkeilyreittiosuuteen tutustumisella geokätköjä etsien.


Ensimmäisenä päivänä Joensuusta tullessamme ajomatkan päätteeksi tutustuimme reittiin geokätköjen E10 32-21 (GC6ZH6B – GC6ZH4X) välillä. Autolle löytyi talviparkki koordinaateista N 61° 21.197 E 028° 57.278 ja edestakainen matka parkille oli kymmenisen kilometrä.


Toisena päivänä lähdimme miehen kanssa patikoimaan Syväjärven kierroksen, poimien matkan varrelta E10- kätköt 1-15, 65-52 ja 36-42. Edelläkävijänä pitkin matkaa näytti olleen ilves. Matkaa kertyi patikoiden reilut 20 km ja aikaa meni lähes kuusi tuntia. Maasto oli paikoin liukasta jäätikköä, mutta varovasti kierrellen onnistuimme löytämään kaikki hakemamme.


Kolmantena päivänä olimme jo paluumatkalla kotiin, mutta poikkesimme vielä naistenpäivän kierrokselle Mustakulkkulan seudulla, eli E10 kätköt 101-132 sekä 74. Maasto oli helppoa eiliseen verattuna ja löysimme sopivan lähes poluntapaisen Suojärven pohjoispuolelta suoraan parkkiimme N 61° 21.824 E 028° 55.517. Matkaa kertyi n. 14 km.

Tämä on siis osa Euroopan kaukovaellusreittiä E10 pohjoiseen päin kohti Rautjärveä ja Parikkalaa.
Suomen läpi kulkee kaksi kaukovaellusreittiä, E6 ja E10. E6:n osuus Suomen alueella alkaa Kilpisjärveltä ja päättyy Turkuun, josta se jatkuu Ruotsiin ja Tanskaan. E10 puolestaan kulkee Nuorgamista Hankoon ja edelleen Saksaan. Molemmat reitit hyödyntävät muun muassa UKK-reittiä.

 
Euroopan kaukovaellusreitistö muodostuu useasta Euroopassa sijaitsevasta pitkästä vaellusreitistä. Ne kulkevat usean valtion halki ja ovat useita tuhansia kilometrejä pitkiä.
Kaukovaellusreittejä on kaksitoista ja niitä kulkee itä–länsi- ja etelä–pohjoinen-suunnissa. Reitistön on perustanut Euroopan vaellusliitto (European Ramblers' Association), jonka jäsenet vastaavat reitin merkitsemisestä ja huollosta. Reitit seuraavat pääasiassa olemassa olevia eri valtioiden alueella sijaitsevia vaellusreittejä.

Kommentit

Suositut tekstit